snaps versus peultjes

Snap erwten en peultjes zijn beide soorten eetbare-podded erwten, ook wel bekend als erwten suiker. Hun peulen zijn minder vezelig dan doperwten-die moeten worden gepeld voor het eten-dus je kunt eten de peulen met de erwten nog steeds binnen. Snap erwten en peultjes vergen veel van dezelfde groeicondities als shell erwten, maar rijpen sneller en leveren meer ponden opbrengst per plant, omdat de peulen niet worden weggegooid.

Gemeenschappelijke snap erwt rassen behoren de suiker snap en Oregon suiker pod. Snap erwten worden geoogst wanneer de erwten bijna, maar niet helemaal hebben ingevuld het peapods, volledig. Snap erwten worden zo genoemd omdat, wanneer geoogst op hun hoogtepunt, zal de scherpe pods gemakkelijk snap in de helft. De meeste soorten van snaps hebben ongeveer 70 dagen om te rijpen en moet zo vaak worden geoogst zoals elke 2 to3 dagen. Links op de wijnstok te lang, snap peultjes geworden vezelig en de erwten worden zetmeelrijke, maar overrijpe kinderen kunnen nog steeds worden gebruikt als shell erwten.

Snap Pea Basics

Snap erwten worden vaak geserveerd als een gestoomde groente bijgerecht, vergezeld van kruidenboter. Ze kunnen ook rauw worden gegeten in salades of als crudité.

Erwt van de sneeuw Basics

De meest populaire sneeuw erwt cultivars zijn Snowbird en dwerg grijze erwten suiker. Peultjes worden geoogst wanneer de pod volledig is gevormd (3-5 inches lang), maar voordat de erwten binnen ontwikkelen en vul het pod. De platte peulen rijpen tot 2 weken eerder dan snaps.

Groeiende Onverwachte Erwten en peultjes

Peultjes moeten vaker worden geoogst dan snaps, zo vaak als dagelijks op het hoogtepunt van het seizoen, omdat de ideale looptijd venster is kort. Als je mist het oogsten van een paar peulen en de erwten beginnen naar binnen te vergroten, kunt u peultjes gebruiken als je erwten zou breken, maar je kan nodig zijn om de vezelachtige string die zich ontwikkelt langs de pod naden te verwijderen.

Peultjes worden vaak gebruikt in wokgerechten. Omdat een sneeuw erwt pod rijpen erwten niet naar binnen heeft, de peulen te houden langer dan snaps. In een plastic zak in de koelkast, zal peultjes te houden tot 2 weken met weinig merkbare verslechtering van de kwaliteit.

Sneeuw en snaps zijn beide cool-weer gewassen. Pea groeiomstandigheden zijn op hun best voordat het weer opwarmt voor het late voorjaar en de vroege zomer, maar in gebieden met koele zomers, kunnen eetbare-podded erwten hele seizoen groeien. De planten kan vorst verdragen.

Zaai erwten 2 inches uit elkaar 2 twee duim diep in geënte bodem. Doe dit zodra je de bodem in het voorjaar kan werken, of als de grond temperatuur bereikt 45 graden. U kunt zo vroeg als 6 weken te planten voor de vorst-vrije datum. Voor verdere oogsten als erwtenplanten uitputten zelf, installatie meer sneeuw en snaps elke 3 weken. Neem stappen om de jonge zaailingen van konijnen en andere dieren op zoek naar voedsel in het vroege voorjaar te beschermen.

Vele variëteiten van peultjes zijn dwerg of struik planten, zodat ze geen ondersteunende structuren nodig hebben en zijn geschikt voor brede rij planten. Snap erwt wijnstokken groeien tot 6 voet lang en vereisen enige steun. Hekjes, afrastering of goed gevorkte takken zitten rechtop, zodat de erwt wijnstokken te beklimmen en maakt het oogsten makkelijker. Vind dubbele rij snaps planten aan weerszijden van de steunconstructie. Vierkante voet tuinders over het algemeen planten 8 erwt planten per vierkante.